Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Scherm woonadressen zzp’ers af in Handelsregister

30 augustus 2021

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) raadt aan voortaan de woonadressen van zzp’ers alleen beschikbaar te maken voor bepaalde beroepsgroepen en instanties, zoals advocaten, notarissen en deurwaarders. Dat schrijft de AP in een wetgevingsadvies aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Een veelgehoorde klacht onder zzp’ers is dat hun woonadres voor iedereen te raadplegen is in het Handelsregister van de KvK. Soms met het gevolg dat zij worden gestalkt of bedreigd door mensen die hun persoonsgegevens in het Handelsregister hebben gevonden. Voor zzp’ers die vanuit huis werken is het adres van hun onderneming hetzelfde als hun woonadres.

Geen noodzaak

De AP ziet op dit moment geen noodzaak voor het openbaar maken van adressen van zzp’ers via het Handelsregister. Het Handelsregister is bedoeld om rechtszekerheid te garanderen. Zodat mensen en bedrijven kunnen opzoeken of de persoon met wie ze zaken doen, ook bevoegd is om namens het betreffende bedrijf te spreken. Die vraag is bij zzp’ers niet aan de orde: de zzp’er ís zelf zijn of haar bedrijf en vertegenwoordigt verder niemand. Bovendien zijn bedrijven verplicht om op iedere factuur hun adres te vermelden. Dus hun zakenpartners beschikken vaak al over het adres van zzp’ers en hoeven daarvoor niet het Handelsregister te raadplegen.

Draai systeem om

De AP stelt daarom voor het systeem om te draaien: maak de adressen van zzp’ers standaard niet openbaar via het Handelsregister. Maar maak ze alleen beschikbaar voor bepaalde beroepsgroepen en instanties, zoals advocaten, notarissen en deurwaarders. En voor anderen die echt toegang moeten krijgen, zoals journalisten in sommige gevallen.

Lees meer op: autoriteitpersoonsgegevens.nl

Deel deze pagina:
Print deze pagina: