Zoeken

Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Ruim anderhalf miljoen zzp’ers zonder pensioenvoorziening

1 april 2019

Meer dan anderhalf miljoen zzp’ers zonder pensioenvoorziening zetten niet voldoende geld opzij om zonder financiële problemen met pensioen te kunnen.
Dat merkt het onafhankelijke vergelijkingsplatform Finner dat is opgezet voor particuliere beleggers op. ‘’Tenzij deze groep straks als monnik wil leven, zal zij moeten gaan beleggen voor de langere termijn. Sparen levert op de lange duur gewoon te weinig op, financieel ontkom je er niet aan te gaan beleggen. Door het rente-op-rente-effect versterkt de opbouw meer dan bij sparen”, zegt directeur Bart Spronk in de Telegraaf. Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite MoneyWise adviseert je niet te kiezen voor één manier maar op een aantal vlakken mee te doen.

Financieel plan voor de lange termijn

Zzp’ers kunnen op twee manieren pensioen opbouwen. De ene manier is zelf sparen of beleggen in een beleggingsfonds. De andere manier is gebruikmaken van fiscale voordelen. Denk hierbij ook aan het verlagen van de (vaste) lasten. Iemand die elke maand 1000 euro kwijt is aan de hypotheek heeft meer pensioen nodig dan iemand die zijn hypotheek al heeft afgelost.

Zelf sparen
Zelf sparen is een eenvoudige vorm van pensioenopbouw. Het nadeel is dat de rente op dit moment erg laag is, hierdoor levert beleggen meer op. Beleggen brengt wel meer risico met zich mee.

De fiscus helpt een handje
Als zzp’er kun je ook gebruik maken van verschillende fiscale voordelen om pensioen op te bouwen. Een bekende mogelijkheid is banksparen. Hierbij zet je je geld op een speciale geblokkeerde bankrekening. Dat geld komt pas vrij wanneer je met pensioen gaat. Wat je in een jaar opzij zet, mag je in dat jaar aftrekken van de belasting. Op de website van de belastingdienst kun je uitrekenen wat precies je ‘jaarruimte’ is.
Een ander voordeel hiervan is dat je geen vermogensrendementsheffing betaalt. Het valt officieel niet in box 3. Zodra je met pensioen gaat, moet je je spaarpotje gebruiken om hier lijfrente-¬uitkeringen van te kopen. (Bron: Radar+)

Beleggen via banksparen
Een groot nadeel van banksparen is de lage rente. Dit kan in de loop der jaren veranderen, maar op dit moment levert het erg weinig rendement op. Wanneer je toch voor banksparen kiest, kies dan voor een variabele rente, daar heb je profijt van wanneer de rente stijgt. (Bron: Radar+)

Hypotheek aflossen
Wanneer je je hypotheek aflost heb je minder pensioen nodig. Vervolgens ga je sparen zodat je een buffer hebt waarna je kan beleggen. – aldus Radar+.

Kijk naar je persoonlijke situatie

Je kunt twee kanten op:
– Zorgen voor een hoger pensioen
– Zorgen voor minder uitgaven

Dat laatste is vooral een mogelijkheid voor woningeigenaren. Wie maandelijks zijn huis aflost heeft op de langere termijn lagere lasten. Of je verkoopt je huis en gaat kleiner wonen. Dan heb je meer vermogen dat je kan gebruiken om van te leven.

Margreet Drijvers, directeur van belangenorganisatie PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers) geeft aan dat zij het belangrijk vindt dat onder¬nemers nadenken over hun pensioen, maar ze wijst er ook op dat pensioen¬opbouw niet altijd nodig is. “Je krijgt straks AOW. Als je nu een inkomen hebt dat ongeveer op AOW-niveau ligt, dan ben je al aan dat niveau gewend. En het maakt ook uit of je een partner hebt die een goed pensioen heeft. Al moet je er rekening mee houden dat je uit elkaar kunt gaan of dat je partner overlijdt. Wat gebeurt er dan?” Ook zijn er zzp’ers die hun onderneming kunnen verkopen als ze met pensioen willen. (Bron: Radar+) Of je er nu voor kiest om te gaan sparen of beleggen, laat je goed voorlichten.

Bron: Radar+ en Telegraaf.nl

Deel deze pagina:
Print deze pagina: