Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Oudedagsreserve financiële valkuil voor zzp’ers

2 mei 2022

Minder dan de helft van de zzp’ers dat gebruikmaakt van de fiscale oudedagsreserve (FOR) reserveert nu het belastinggeld. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BrightPensioen. Zzp’ers kunnen hierdoor financieel in de knel komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

‘Zo’n 34 procent van de zzp’ers maakt gebruik van de oudedagsreserve, maar het doel van ons onderzoek was om uit te zoeken of dat geld ook daadwerkelijk opzij wordt gezet, want er is geen verplichting om dat te doen. Nu is gebleken dat 28 procent van de zzp’ers dat wel gebruik maakt van de oudedagsreserve, dat geld helemaal niet opzij zet. En nog eens 25 procent zet het maar gedeeltelijk opzij.’ Dat de helft van de zzp’ers te weinig of helemaal niets wegzet, kan volgens de directeur ‘behoorlijk pijnlijk worden’.

Oudedagsreserve
Het percentage van de winst dat je mag reserveren voor je oude dag is 9,44 procent. ‘Je hoeft het niet daadwerkelijk opzij te zetten, maar het idee is dat je dat geld op een bepaald moment overzet naar een lijfrente zodat het wel vaststaat voor je oude dag. En dan kun je het gebruiken. Maar dat doet een fors deel van de zzp’ers niet’, zegt Zonneveld. Hierdoor kunnen zzp’ers volgens Zonneveld in de problemen komen als ze met pensioen gaan of gedwongen worden te stoppen met hun onderneming.

Lees meer op: bnr.nl

Deel deze pagina:
Print deze pagina: