Zoeken

Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Extra btw-nummer voor alle ZZP’ers

20 december 2018

De Belastingdienst lukt het niet om op korte termijn het Burgerservicenummer (bsn) uit het btw-nummer te halen. Daarom krijgen zo’n 1,3 miljoen zzp’ers een extra btw-nummer – zonder bsn – voor op facturen en de website.

Dit nummer moeten de zzp’ers gebruiken voor het afhandelen van de btw-heffing, schrijft staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën aan de Tweede Kamer.

Snel wordt tot deze maatregel gedwongen door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die vindt dat het oplossen van het probleem met het bsn in het btw-nummer te lang duurt. Er wordt onder zzp’ers al jarenlang gemord over de structuur waarin hun bsn in het nummer verwerkt is. Sinds juni 2017 deed de AP onderzoek ernaar. Begin dit jaar riepen regeringspartijen VVD en CDA eindelijk ook op er werk van te maken.

Privacy in gevaar

Het bsn in het btw-nummer is namelijk een schending van privacywet AVG. Zzp’ers moeten het btw-nummer verplicht op hun website en facturen melden, waardoor zij het risico lopen dat criminelen dit kunnen misbruiken voor identiteitsfraude.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaf de Belastingdienst de opdracht om het in 2018 nog te herstellen, maar die deadline was dus niet haalbaar. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens duur het te lang. Begin december 2018 schreef voorzitter Aleid Wolfsen van de AP dat de minister ‘reeds langere tijd op de hoogte’ is van de risico’s en dat dat desondanks niet heeft geleid tot ‘een voortvarende aanpak van het probleem’.

1 januari 2020

Daarom komt er een verbod op het gebruik van het btw-nummer, dat op 1 januari 2020 van kracht wordt. Door zzp’ers een ander btw-nummer voor op hun site en facturen te geven, lost Snel het probleem voor nu op. Het nieuwe nummer in het hele systeem doorvoeren zal waarschijnlijk langer duren, meldt Snel.

De Autoriteit Persoonsgegevens reageert gereserveerd op de tussenoplossing: “Op papier lijken deze maatregelen een oplossing te bieden voor het probleem”, aldus Aleid Wolfsen in een verklaring. “Maar we blijven een vinger aan de pols houden”, voegt een woordvoerder toe.

Deel deze pagina:
Print deze pagina: