Zoeken

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Nieuws

Aantal zzp’ers neemt weer toe

20 juli 2020

Het aantal gestarte zzp’ers was in juni 20 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) in gesprek met NU.nl. De KVK verwacht dat deze stijgende lijn de komende maanden doorzet.

Vorige maand zijn er 15.600 mensen gestart als fulltime of parttime zzp’er. Vooral in de zakelijke dienstverlening, detailhandel en de bouw was sprake van een toename van het aantal starters. De stijging is opvallend, omdat in het eerste half jaar van 2020 juist veel zzp’ers besloten te stoppen door de uitbraak van COVID-19.

In vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar stopten er dit jaar 26 procent meer fulltime zelfstandigen en 50 procent meer parttimers. Het verschil tussen beide groepen wordt vooral veroorzaakt doordat het voor parttimers gemakkelijker is om te stoppen, omdat er meestal nog een andere bron van inkomsten is.

De meeste stoppers werden genoteerd in de sectoren ICT & media (45 procent meer dan vorig jaar), zakelijke dienstverlening (40 procent), industrie (30 procent) en cultuur, sport en recreatie (27 procent). In de detailhandel en land- en tuinbouw nam het aantal stoppende zzp’ers juist af, met respectievelijk 32 en 4 procent.Hoewel veel zelfstandigen er de brui aan gaven in het eerste half jaar, was in de laatste maand van die periode juist sprake van een stijging van het aantal startende zzp’ers.

Lees meer op Nu.nl 

Deel deze pagina:
Print deze pagina: